Учени: 8 часа седмично работа пазят психиката здрава

12 юли 2019 г., 17:02
242

Shutterstock

Оптималното работно време, което съхранява психичното здраве е осем часа седмично, установиха британски учени, съобщи в. "Индипендънт".

При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с безработицата или гледането на деца. Няма обаче данни психичното здраве да се подобрява при повече часове работа седмично.

Изследването е извършено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд заради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат масово съкращаване на работното време, предаде БТА.

Те са използвали данни за повече от 70 000 британци, събирани от 2009 г. до 2018 г., за да анализират как промяната в работното време се отразява на психичното здраве.

Установено е, че безработицата често се отразява зле не само на общественото положение, но и на самочувствието. Сега вече учените имат идея колко платена работа е необходима, за да бъдат постигнати психосоциалните ефекти. Така се оказва, че тя въобще не е много - само осем часа на седмица.

Развиването на изкуствения интелект и роботиката предизвикват много опасения, че безработицата ще се увеличи. Според социолозите решението е да бъдат преосмислени сегашните норми за пълно работно време и часовете да бъдат преразпределени така, че всеки да се облагодетелства от работата, дори и това да означава много по-кратко работно време.

Специалистите предлагат и други опции - да се работи само по два часа на ден или годишната отпуска да бъде увеличена на няколко месеца.

Мениджър Нюз

Ключови думи:
Коментари