Пакетираните меса не са особено привлекателни - те често носят следи от пътя, който са изминали от фермата до хладилника, под формата на лепкави остатъци. Много хора измиват пилешкото, преди да го сготвят. Но необходимо ли е действително?

Науката твърди, че по този начин може да влошите положението.

Защо суровото пиле е опасно?

Суровото пиле е добър приятел на Campylobacter и Salmonella - два вида бактерии, които са сред най-честите причинители на хранителни отравяния. Пилетата, както и много други животни, могат да не показват признаци на заболяване, но да са носители на Campylobacter. Бактериите, както и Salmonella, се намират вътре в пилетата на места като червата, но когато тези животни бъдат заклани, те могат да се разпространят по месото.

Всичко това звучи малко неприятно, така че...

Трябва ли да миете пилето, преди да го приготвите?

Не, не трябва. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ посочват, че "суровото пиле е готово за готвене и не е необходимо първо да се измива".

Бактериите, които се задържат по повърхността на месото, ще бъдат унищожени в процеса на готвене, поради което яденето на сурово пиле никога не е добра идея - независимо че може да сте го прочели някъде в интернет.

Миенето на пилешкото месо не само че не е необходимо, но и рискувате да увеличите вероятността от инфекция, като разпръснете целия сок от неварено пилешко месо по мивката - нещо, което ще се случи, ако боравим с пилешко месо и не си измием ръцете правилно.

Наистина ли има толкова много хора, които мият пиле?

Измиването на пилето преди готвене е толкова разпространено и потенциално опасно кулинарно поведение, че учените решават да проучат проблема.

"Искахме да разберем какъв ефект би имала една образователна интервенция, за да накараме хората да спрат да мият домашните птици преди готвене, и какъв ефект би имала всяка произтичаща от това промяна в поведението върху намаляването на замърсяването в кухнята", обяснява Елън Шумейкър, автор на изследването и сътрудник в Държавния университет на Северна Каролина. "Искахме също така да получим по-добра представа за това как, ако изобщо, миенето на домашни птици всъщност води до увеличаване на замърсяването в кухнята."

Участниците са изправени пред предизвикателството да приготвят пилешка салата, като използват месо, заразено с безвреден щам на E. coli. След това тестовата кухня е почистена, за да се види докъде са се разпространили бактериите. Оказва се, че когато става въпрос за работа с месо, от съществено значение е да не забравяте да си миете ръцете, тъй като в проучването е установено, че и миещите, и немиещите са замърсили кухненските повърхности.

В проучването 35 % от участниците измиват или изплакват пилешкото месо. Що се отнася до мотивацията за почистването на пилето, 30 % от участниците съобщават, че го правят, за да отстранят кръвта и слузта, а 19 % - защото членовете на семейството им мият пилето.

Искате да останете здрави? Спестете си малко работа и вода и просто сгответе проклетото пиле.

Източник: IFLScience