Стотици са кандидатите за кръстници на научноизследователския кораб, който ще плава до Антарктида - eдин от малкото наши кораби в световните води, чието име ще представлява страната ни навсякъде. Това ще е първият военен научно-изследователски кораб, който ще премине през Гибралтарския пролив, ще плава в Световния океан и ще стигне до ледената Антарктида

"Това досега не се е случвало въобще в историята на България, така че името ще се произнася от цял свят. Във всички пристанища, където той ще акостира. Този кораб е на България, на всички българи", каза пред БНР председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

"До 10- тина дни ще можем да сложим българския флаг върху кораба, който е със руски собственик. Корабът ще бъде управляван от консорциум между Висшето военноморско училище, Софийския университет и Българския антарктически институт.  Той е произведен в Норвегия през 1984 г., но е минал през основен ремонт преди 7 години.

Основната му цел е научноизследователската работа в световния океан в Черно море, разбира се, но и във водите на Антарктида, и да оказва съдействие и логистична подкрепа на българската антарктическа експедиция", обясни още проф. Пимпирев

"Ние имаме желанието този кораб още следващата година да достигне до Българската полярна база "Свети Климент Охридски" на остров Ливингстън. Там са най-суровите води на земята. Така ще покажем на света, че освен, че сме научна нация, която може да прави наука на СветовниЯ океан, но и че сме морска нация", подчерта проф. Христо Пимпирев.

"Затова е и конкурсът, за да може името да бъде избрано от повече хора. Защото корабът е на цяла България. С този кораб България ще бъде на научната морска карта на света", поясни в "Хоризонт до обед" ученият.

Предложенията могат да бъдат изпращани до 30 юни, на електронна поща: name-421@naval-acad.bg.