Когато псилоцибинът – халюциногенната съставка в магическите гъби – се използва като допълнителен елемент в психотерапията, се наблюдават значителни и трайни антидепресивни ефекти. Това сочат данните от ново клинично проучване.

Въпреки че изследването е било малко и без традиционна контролна група, водещият му автор Алън Дейвис от университета „Джонс Хопкинс“ заяви, че екипът му е „изключително развълнуван от резултатите.“

„Открихме статистически значим и много голям ефект“, казва Дейвис.

Сред 24-мата доброволци, страдащи от сериозни депресивни състояния, терапията, подкрепена с псилоцибин, е била най-малко два пъти по ефективна от психотерапията сама по себе си, както и 4 пъти по-ефективна от наличните антидепресивни лекарства.

Освен това този тип лечение не изисква ежедневния прием на медикаменти, нито пък има толкова много странични ефекти като антидепресантите или кетаминът. Ако оставим настрана периодичните средни до умерени главоболия, както и няколко по-емоционални моменти, доброволците в изследването са понесли псилоцибинът особено добре и не са се наблюдавали сериозни опасности.

Изследването е включвало две терапевтични сесии с лекарството с 8-часова подготовка и 2-часова среща с терапевт. По време на сесиите хапче с псилоцибин е било давано на пациентите, които са се излежавали на диван в стая с размерите на дневна и са слушали музика със слушалки. Върху очите им е имало маски за сън, които да ги изолират от дневната светлина.

По време на изпитанията приблизително половината от доброволците са били подложени на терапията с псилоцибин, докато другата половина е била включена в „изчаквателен списък“ в продължение на 8 седмици (с регулярни проверки на психическото здраве).

Тези хора са изпълнявали ролята на своеобразна контролна група, като междувременно пациентите, получили псилоцибин, са се почувствали значително по-добре от останалите.

След 4-тата седмица от клиничните тестове 71 процента от доброволците са показали значителни подобрения, а депресивните им симптоми са намалели с 50 процента.

Месец по-късно над половината от хората са навлезли в „ремисия“ и средният показател на депресията е паднал от 23 на 8.

„Сегашното проучване показва, че псилоцибинът, даван в контекста на подкрепяща психотерапия (приблизително 11 часа) предоставя големи, бързи и стабилни антидепресивни ефекти“, заключват лекарите.

В рамките на година след клиничните тестове пациентите са били проверявани периодично, а изследователите планират да публикуват резултатите от това на по-късен етап.

Изследването е публикувано в JAMA Psychiatry.