Физици от Нидерландия и Южна Корея са създали изкуствен синапс, който работи с вода и соли и предава информация по същия начин като човешкия мозък, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките" (PNAS).

Разработката предоставя първото доказателство, че система, използваща същата среда като мозъка на човека, може да обработва сложна информация.

В стремежа си да подобрят енергийната ефективност на конвенционалните компютри, учените отдавна се обръщат към човешкия мозък за вдъхновение. Те имат за цел да подражават на изключителния му капацитет по различни начини.

Компютърните системи, базирани на физическите принципи на мозъка, представляват интерес за учените и инженерите поради високата си енергийна ефективност. Най-сложният човешки орган консумира около 10 пъти по-малко енергия от средностатистически компютър.

Микроскопска снимка на изкуствения синапс. (Kamsma et al., PNAS, 2024)

Предишни експерименти са довели до създаването на компютри, които имитират мозъчната дейност. Те обаче разчитат на обикновени твърди материали, докато човешкият мозък използва като среда вода и солни йони.

В настоящото изследване екипът е създал аналог на неврон с размери 150 на 200 микрометра, който предава информация с помощта на йони във воден разтвор. Новото устройство е наречено йонен мемристор. 

Според авторите на изследването откритието им може да залегне в основата на нови компютърни системи, които значително превъзхождат по ефективност и енергоемкост съвременните технологии.

Изследването е публикувано в PNAS.