Специалисти по храненето от университета на Чжъцзян, Китай, откриха възможна връзка между честата консумация на пържени храни и повишените нива на тревожност и депресия при хората. 

Резултатите от изследването, което е анализирало здравните досиета на 140 728 души, са публикувани в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изследователският екип отбелязва, че предишни проучвания са установили връзки между западните модели на хранене и проблемите с психичното здраве. Подозирайки, че поне някои от доказателствата могат да бъдат проследени до честата консумация на пържени храни, екипът сравнява процентите на докладваните тревожност и депресия с хранително поведение, което включва честа консумация на пържени храни.

Те откриват, че хората, които съобщават, че ядат много пържени храни, е по-вероятно да бъдат диагностицирани симптоми на тревожност и/или депресия. По-конкретно те установяват, че симптомите се увеличават с между 7 и 12 % при онези, които съобщават, че консумират такива храни, и че най-големият риск, изглежда, е свързан с консумацията на пържени картофи.

За да установи защо консумацията на подобни храни може да увеличи вероятността от психични проблеми, екипът изолира акриламид, органично кристално съединение, което е разтворимо във вода. То е токсично и се образува по време на процеси на готвене при висока температура (печене, печене на скара и пържене) в голям брой храни.

Учените проучват въздействието на акриламида върху риби данио и установяват, че той намалява желанието им да изследват нови територии и ограничава общителността им, което е признак на скототаксис и тигмотаксис - поведение на рибите, за което се смята, че е сходно с тревожността и депресията при хората. Те също така откриват, че консумацията на акриламид намалява експресията на tjp2a, за която е установено, че играе роля в пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера.

Изследователският екип предполага, че е необходима още работа, за да се докаже окончателно, че честата консумация на пържени храни води до проблеми с психичното здраве - те признават, че е възможно хората от изследваната от тях група данни да са консумирали повече пържени храни, защото са страдали от тревожност или депресия.

Източник: Medical Xpress