Мозъкът използва съня, за да се пречиства от невротоксини, натрупани в дните на напрегнато, интензивно мислене. Американски учени смятат, че в него има „система за премахване на отпадъците” и тя е една от фундаменталните причини да спим.

Изследване на медицинския център към Университета на Рочестър е показало, че клетките на мозъка се свиват по време на сън и се отварят места между невроните, в които преминава „отмиваща” течност за прочистване. Според научните наблюдения мозъкът може да прави две неща – да работи и мисли или да е в заспало състояние и да се прочиства след свършената работа. Едното изключва другото.

Изследователи и медици отдавна изследват съня, който заедно със смеха и хълцането остава една от неразгаданите загадки на човешката природа. Един от големите въпроси пред тях остава защо животните спят, щом като това ги прави уязвими за атаките на хищници, отбелязва Би Би Си.

Системата за прочистване по време на съня, забелязана от американските учени, е наричана глимфатична система. Тя е сложна мрежа от взаимосвързани миниатюрни тръби, която по време на сън при мишките се активизира десетократно, в сравнение с незаспалото им състояние, и пренася с отмиваща течност създалите се невротоксини извън мозъка. Изследването потвърждава, че цялата ни психология се променя докато спим и че спането има освен възстановяващ, и защитен ефект. За психологическа причина за съня продължава да се счита консолидирането на спомените и работата с паметта. Сънят от биологична гледна точка се разглежда като физическа и химична реакция.

Много болести, които водят до загуба на паметта, като алцхаймер или паркинсон, се характеризират с появата на увредени протеини в мозъка, които водят до загуба на мозъчни клетки. Учените предполагат, че проблеми с автомеханизма на прочистване на мозъка е възможно да водят до тези заболявания.