Защото сънищата се помнят и забравят, какво в мозъка ги контролира, какво означават, и още...

1. Защо мозъкът помни сънищата

Някои хора помнят най-различни сънища всяка нощ, а други почти никога. Каква е разликата? 

Част от причината някои хора да помнят повече сънищата си, е че се будят повече през нощта, дори и само за кратко. Трябва да сме будни, за да кодираме съдържанието на сънищата в дългосрочната памет, иначе то се губи.

2. Центърът за контрол на сънищата

Дали помните сънищата си, или не, зависи от това дали спите леко, или тежко.

Проучване със сканиране на мозъка установява, че хората, които повече помнят сънищата си, имат по-висока активност в междинния префронтален кортекс. 

В допълнение, хората, които повече помнят сънищата си показват по-висока активност в слепоочно-теменната връзка – тази част от мозъка е свързана с вниманието към нещата, които се случват във външния свят. И двете области участват в запаметяването на сънищата.

„Това може да обясни защо хората, които помнят много от сънищата си са по-реактивни към стимули от околната среда, будят се по-често по време на сън и следователно по-добре вписват сънищата в паметта си. Всъщност спящият мозък не е способен да запамети нова информация – трябва да се събуди, за да го направи.“

3. Има връзка между дневните и нощните фантазии

Размиването на границата между съня и будното състояние е в основата на много филмови сюжети. В основата на „Матрицата“ и още редица други филми е отколешното питане – когато сме будни, наистина ли сме будни, или това е отново просто сън?

...разбира се, това е философски въпрос, но има и невробиологична истина в него. 

Невроучените са открили, че частите на мозъка, които отговарят за дневните фантазии, когато сме будни са отговорни и за нощните съновидения. 
„сънуването може да е най-типичната когнитивна стимулация, защото често е много сложна, включва ярка сетивна среда, развива се в рамките на от няколко минути до час и обикновено се преживява като реална, докато се случва“ – пишат изследователите.

4. Някои хора не могат да сънуват

Някои хора са убедени, че не сънуват, но те просто не помнят сънищата си, най-вероятно защото спят непробудно. 

Има обаче хора, които наистина не могат да сънуват. 

Това често е резултат от увреждане на мозъка в следствие на инсулт. Когато събуждат неколкократно пациентите през нощта и ги питат за сънищата им, те твърдят, че никога не сънуват.

5. Целта на сънищата

Разбира се, науката не е наясно каква е целта на сънищата. 

Възможно те да нямат никаква цел, а да са просто разсейващи странични продукти от загубата на съзнание по определен начин, докато спим. 

Но ние хората винаги ще търсим обяснения, затова и не лиспат теории за това за какво служат сънищата.

Те могат да служат за изпробване на идеи, консолидиране на информация, може да ни позволяват да работим по някакви проблеми, докато спим или може да са начин да се освободим от емоциите, натрупани през деня. 

В което от тези обяснения вярвате е по-скоро въпрос на лични продпочитания, отколкото на наука – преценете кое върши работа за вас.

Източик: PsyBlog

Очаквайте втората част скоро на страниците на Обекти;