Перфектните физически данни не са всичко за изграждането на един истински спортен шампион. Както ще ви каже всеки професионалист, от първостепенно значение са и психическата устойчивост и желязната воля. До днес нямаше обективен способ, с който да се премерят тези толкова важни спортни "мускули". Но сега...

Според британски психолози волевите качества на човека се определят още преди раждането му. Д-р Джим Голби и колегите му от университета "Тисайд" смятат, че те зависят основно от нивата на тестостерона в зародиша, предаде Science Daily.

Колкото повече тестостерон бушува в тялото на нероденото, толкова по-големи шансове за спортни успехи има то в бъдеще. И както някои други черти на характера, като например моногамността, и волята може да се определи по сравнителната дължина на показалеца и безименния пръст, убеден е Голби.

Колкото по-дълъг е безименният пръст, толкова по-устойчива е психиката и волята на притежателя му, смятат англичаните. "Изглежда, че високите нива на пренаталния тестостерон наистина засилват психологическата устойчивост на бъдещото дете", заяви самият Голби.

Очевидно, по дължината на показалеца и безименния пръст може да се определят много важни неща.

Нови изследвания от университета в Кеймбридж пък показват, че мъжете с дълги показалци рядко са успешни бизнесмени. Според проучванията на британците, най-големите акули от лондонското Сити неизменно имат по-дълъг безименен пръст. Били направени измервания на онези финансисти, които са спечелили за компаниите си средно 10 пъти повече от останалите си колеги.

Дължината на пръстите може да бъде червена лампичка и за някои заболявания. Преди няколко дни австралийски и корейски учени доказаха, че късият показалец при мъжете предупреждава за повишен риск от рак на простатата. Статистически жените с дълги безименни пръсти страдат по-често от сърдечно-съдови заболявания, но пък по-рядко от рак на гърдата.

Когато показалците са относително по-дълги от безименните пръсти и при двата пола, рискът от развиване на шизофрения и алергии също е по-висок. Всичко това се дължи на хормоналния баланс в организма, чиито пренатални нива, особено що се отнася до андрогените, влияят на растежа именно на тези два пръста.