Интензивните физически упражнения повече от веднъж седмично могат да намалят риска от деменция при хора с високо кръвно налягане, показват резултатите от ново клинично проучване, цитирани от ЮПИ.

Данните са публикувани в специализираното издание Alzheimer's & Dementia.

При хората, които всяка седмица имат сериозни физически упражнения, е установен по-нисък процент на леки когнитивни нарушения и деменция, въпреки че страдат от високо кръвно налягане.

Американската асоциация по сърдечни заболявания дава за пример за интензивна активност - тичане, бързо каране на велосипед, плуване, аеробни танци, скачане на въже, тежка работа на двора, изкачване на стръмни места.

"Знаем, че физическите упражнения имат много ползи, включително понижаване на кръвното налягане, подобряване на сърдечното здраве и потенциално забавяне на когнитивни проблеми", казва водещият изследовател д-р Ричард Казибуе от медицинското училище към университета "Уейк Форест" в Уинстън-Сейлъм, щата Северна Каролина.

Новото изследване показва колко упражнения са необходими, за да се извлекат тези ползи, добавя той.

В клиничното проучване са участвали повече от 9300 доброволци с високо кръвно налягане на възраст 50 и повече години, набрани от около 100 болници и клиники в САЩ, пише БТА. Първите резултати, публикувани през 2019 г., показват, че строгият контрол на кръвното налягане значително намалява риска от развитие на леко когнитивно увреждане, предшественик на деменция, отбелязва научният екип.

В новите анализи изследователите разглеждат ефекта на физическите упражнения върху здравето на мозъка на тези хора.

Близо 60% от участниците съобщават за интензивни тренировки поне веднъж седмично, дори и тези на възраст 75 и повече години, отбелязва Казибуе.

"Радостна новина е, че все повече възрастни хора се занимават с физически упражнения",  отбелязва той в разпространено прессъобщение. 

Резултатите от проучването показват, че защитното въздействие на интензивната физическа активност върху здравето на мозъка е по-силно изразено при хората на възраст под 75 години, отбелязва ЮПИ.