Колкото повече менюто на бременната е богато на ненаситени мастни киселини омега-3, толкова по-нисък е рискът в бъдеще детето ѝ да стада от астма, установи екип канадски учени от университета „Ватерло“. Според тях, ако менюто на бременната е богато на омега-3 есенциални мастни киселини, това ще намали наполовина риска на бъдещото дете да е с астма.

Основен източник на полезните омега-3 мастни киселини са някои мазни риби, авокадо, ядки и семена. Добро количество омега-3 и омега-6 има и в някои растителни масла - рапично олио, ленено, сусамово, орехово масло. Организмът не може сам да ги синтезира, а за съжаление те не са често на трапезата ни. 
Оказва се обаче, че са особено необходими на бременните.

Учените помолили 736 жени в 24-ата гестационна седмица да консумират средно по 2,4 грама омега -3 мастни киселини като проследили състоянието им с кръвни проби до раждането и една седмица след това. След което проследили състоянието на децата в продължение на 5 години. И установили, че когато чрез менюто на майката бебето в утробата получава достатъчно омега-3 масти киселини, рискът по-късно да развие астма намалява с 31 % .

Тези, жени, чието меню преди бременността е било особено бедно на полезните мазнини, имали най-голяма полза от добавката. За техните деца рискът да развият астма бил значително понижен – с 54%, сочат резултатите от проучването.

Проучването за пореден път доказва необходимостта от тези полезни мазнини особено по време на бременността.

Продължава на страницата на Новите родители.