Учени стигнаха до корена на моркова, генетично казано. Изследователи съобщиха в понеделник, че са разчели генома на моркова – все по-важно кореноплодно по цял свят, идентифицирайки гените, отговорни за характерните му черти, включително изобилието му от витамин А – важно хранително вещество за очите, предаде Reuters, цитиран от агенция Фокус. Геномът може да покаже начините за подобряване на морковите чрез разсаждане, включително увеличаване на хранителната им стойност и правейки ги по-продуктивни и по-устойчиви на заболявания, вредители и суша, посочват изследователите. 

Наличието на витамин А в морковите се увеличава от оранжевите им пигменти, известни като каротеноиди. Проучването е идентифицирало гените отговорни за каротеноидите, за устойчивостта на вредители и заболявания, и други характеристики. Освен за зрението, витамин А е важен и за имунната система, клетъчната комуникация, здравата кожа и други.