Смята се, че психопатите са отлични лъжци.

Доскоро се предполагаше, че това се дължи на някакво специфично отклонение в мозъка им, което им позволява да лъжа така, сякаш казват истината.

Скорошно изследване, публикувано в списание "Translational Psychiatry", показва, че хората, които притежават повече "психопатични черти", всъщност могат по-добре да се научат да мамят, отколкото тези, при които психопатичните черти са по-малко или липсват. По време на тестовете взели участие 52-ма души: половината със слабо изразени психопатични черти, а останалата половина – с високо изразени такива. Всички те са били помолени да разгледат групи от снимки, а след това да излъжат дали са виждали човека от фотографията. Времето за реакция и мозъчните сканирания са оценили тяхното представяне. По време на упражнението изследователите изчисляват колко дълго им е отнело на участниците да реагират, като изследват също и мозъчната им активност чрез технологията на функционална магнитно-резонансна томография. Освен че са в състояние да лъжат по-бързо, участниците с повече психопатични черти също изглежда, че правят това с по-малко когнитивни усилия.

Но има и нещо друго – психопатите невинаги са по-добри лъжци от останалите хора. Просто са толкова чаровни, че е много по-лесно за тях да заблудят хората и да ги накарат да им повярват.