Учени измислиха нов начин да превърнат пластмасовите отпадъци в течно гориво. Той използва по-малко енергия от предишните методи и дава по-качествен продукт.

Техниката разгражда полиетилена – най-популярната пластмаса в света, от която се прави всичко – прозрачно фолио, опаковки за храна, бутилки за вода, торбички. Около 100 милиона тона се произвеждат всяка година.

Трайното решение на проблема с пластмасата не може да дойде достатъчно бързо. Трупали сме го в депа, което е убивало хора, заравяли сме го в земята и сме позволили да се натрупа в океаните, за да образува гигантски острови от плаващ боклук. Изчислено е, че до 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Проучвания наскоро установиха, че 95% от пластмасата се изхвърля, след като е използвана само веднъж. Осем милиона тона се озовават в океаните всяка година. По един боклукчийски камион на минута.

Виж още: Внимателно с пластмасовите опаковки

Решението е ясно: трябва да превърнем пластмасовите отпадъци в стока, която хората действително да могат да използват. Предвид всичкия водород и въглерод, които съставляват полиетилена, течното въглеродно гориво е очевидният избор.

Проблемът е, че – макар полиетиленът да се прави от изкопаеми горива, да се върне обратно към съставните му части е изключително трудно, защото пластмасата е ужасно стабилно вещество.