Според едно ново изследване, публикувано в Journal of Sex & Marital Therapy, не само жените, но и мъжете могат да изпаднат в депресия след секс. Това ще рече – да изпитат необясними чувства като тъга, порив за плач, отчаяние. Специалистите са категорични, че не само жените са емоционални след полов акт, просто мъжете се стараят да не се разкриват заради страх и срам и задържат чувствата вътре в себе си, което е още по-вредно. В последно време лекарите сигнализират, че получават все повече оплаквания от представители на силния пол, които казват, че се чувстват тъжни, безпомощни и раздразнителни часове наред след полов акт. 

Учените в университета Куинсланд, Австралия, съобщават, че тъй като тези депресивни състояния при мъжете са съвсем нови, се знае по-малко за тях, но по проблема се работи, за да могат и психотерапевтите да разполагат с достатъчно информация и да бъдат полезни. Проф. Робърт Швайцер открива причина за тези симптоми в психологията на господата - докато прави секс, мъжът обикновено се чувства герой, господар, а след това отново се превръща в "обикновен човек". Неприятните емоции се дължат и на резките промени в настроението - от желание, възбуда, еуфория, удовлетворение към успокояване, спадане на адреналина, възвръщане на нормалния сърдечен ритъм и изобщо към обичайния живот.

Учените от Австралия създават въпросник и го разпространяват сред 1208 мъже на възраст между 18 и 81 години в 78 различни държави. По-голямата част от участниците в анкетата са хетеросексуални и с висше образование. Оказва се, че 41% от мъжете споделят, че са изпадали рядко в депресивни състояния след секс, 36,6% казват, че периодично изпадат в депресия след секс, а 4,4% признават, че изпитват подобни чувства почти всеки път или всеки път след секс.