Това е важен въпрос не само за студентите в сесия или учениците преди тест, свикнали да учат на музикален фон. И отговорът не е еднозначен.

Съзнателно или не, всички ние усърдно репетираме песните, които ни допадат – те лесно се запечатват в ума ни, защото си ги повтаряме многократно. А ако сме ги чули първо при обстоятелства, които включват силни емоции, текстът и мелодията се помнят с години, твърди д-р Паскал Мишлон в „Развийте максимално своята памет. Цялостна онагледена програма“ /“Книгомания“/.

Стига да не свързваме конкретна песен с раздяла или други неприятни моменти, тя може да помогне при запаметяването на трудни формули, граматически правила или дълъг списък с покупки. Просто трябва да сменим оригиналния текст с думите /числата/, които ни трябват, и да си я тананикаме известно време.

Но не така просто стои въпросът с музикалния фон по време на дългите  часове над учебниците. Защото, от една страна, хубавата музика намалява стреса  и тревожността, но от друга раздвояването на вниманието вреди. Така че д-р Мишлон съветва четенето и слушането преди изпит да се разделят. А ако навикът вече е вкоренен, да се заложи на инструментални изпълнения без текст.

В богато илюстрирания наръчник „Развийте максимално своята памет…“ има много упражнения  и игри за подобряване на концентрацията и бързината на мисълта. Като лек срещу забравянето се предлагат разнообразни техники: четене отзад напред, създаване на „мисловен скицник“ и много други. В книгата са изброени и храните, които подсилват мозъчната дейност .

Gallery