В продължение на много години учените от цял свят се бореха, за да установят дали изкуствените подсладители, които намираме буквално навсякъде около нас – в нашите храни и напитки, са вредни или не и ако са – то колко вреда могат да причинят на обикновения потребител. До момента са проведени около 210 000 различни изследвания по въпроса. Но въпреки това има твърде малко резултати, които да могат да бъдат използвани и които да заслужат доверието ни.

Някои данни твърдят, че е малко вероятно консумацията на подсладители да доведе до развиване на ракови заболявания, но според Ариел Кушмаро, професор по микробна биотехнология от университета Бен-Гурион, “Няма никаква положителна причина да приемата изкуствени подсладители, те със сигурност няма да помогнат за здравето и е много вероятно да се окаже, че вредят на баланса на микрофлората в организма”.

Science Alert