Много от нас робуват на сутрешния ритуал за консумиране на гореща напитка с кофеин, било то кафе или чай. Ако искате да й се насладите в пълна степен обаче, ще трябва да действате стратегически, вместо просто да се пресегнете към чашата, пише Science Alert.

За да извлечете максимална полза от ободрителния ефект на кафето, трябва да съобразите консумацията му със спада на нивото на кортизол в организма. Нивото на кортизола е най-високо между 8 и 9 ч, а други пикови часове през деня са по обед, както и в късния следобед – между 17:30-18:30 ч. Препоръчително е да отпиваме чаша кафе най-малко половин час след това. За съжаление това означава, че ще трябва да издържим без топлата напитка няколко часа, след като сме се събудили.

Ако консумирате кофеин, когато нивото на кортизол е достигнало своя връх - например между 8 и 9 сутринта - вие не само отслабвате въздействието на кофеина, но и също помагате на тялото да си изгради имунитет срещу неговото действие. Това означава, че няма да се почувствате ободрени и ще се нуждаете от повече от една чаша, за да получите прилив на енергия.

За повече информация, вижте това информативно видео на ASAPScience.