Разболява ли студът и стопля ли алкохолът? Тук ще развенчаем най-упоритите лъжи!

Зимата е тук. А заедно с нея нахлува и студът. Кога, ако не сега е моментът да разсеем заблудите, витаещи около минусовите температури? Вярно или невярно? Ето най-разпространените митове за студа.

Горещите алкохолни напитки помагат срещу студа

Това определено не е вярно. Истина е, че когато изпием чаша горещ грог в студен зимен ден, по тялото ни се разлива благодатна топлина. Но привидността лъже! Всъщност нещата изглеждат по следния начин: когато зъзнем, кръвоносните ни съдове се свиват. Така дланите и ходилата не се оросяват толкова добре, но затова пък тялото ни се грижи кръвта да циркулира правилно в торса, където се намират най-важните органи, и така телесната топлина се запазва.

Алкохолът от своя страна разширява кръвоносните съдове. Вследствие на това потокът на кръв се увеличава и ние се затопляме. Може би усещането е приятно, но същевременно през разширените съдове излиза и повече топлина навън. Което чисто и просто води до това, че тялото бавно, но сигурно се охлажда. Ето защо е по-добре да се въздържаме от употреба на алкохол, когато ни е студено, а да залагаме на движението и подходящото облекло.

Помага само едно: да се обличаме дебело

Що се отнася до облеклото, ако разчитате единствено на количеството, няма да се предпазите от студа. Защото има значение не колко пуловера един върху друг ще навлечете, а от каква материя са изработени. Тук важи правилото: колкото по-лоша е топлопроводимостта на една материя, толкова по-подходяща е за студените зимни дни.

Например въздухът е лош проводник на топлина, затова тя остава там, където й е мястото, а именно около тялото.  Ето защо най-вече за студения сезон се препоръчват материи, които пропускат въздух. Такъв материал е овчата вълна, която се състои до 85 на сто от въздух. А който иска да се презастрахова срещу студа, може да облече отгоре и една пухенка.  Впрочем този начин на обличане се нарича „принцип на лука“: комбинацията от първи, втори и трети слой осигурява възможно най-добра изолация.

Жените измръзват по-бързо от мъжете

Най-после едно изключение, което е вярно. Въпреки че точно този факт най-често се отхвърля и определя като глупост. Но истината е, че жените измръзват по-бързо по две причини: първо, по правило мъжете имат по-голяма телесна маса от жените и то не само, защото са по-високи. Който има повечко плът, по-бавно се охлажда. Логично! От друга страна, мъжете обикновено имат и повече мускулна тъкан, а мускулите произвеждат топлина не само, когато са в движение. В покой те също изгарят калории и по този начин генерират топлина.

Като следствие жените измръзват по-бързо от мъжете, както вече споменахме. По чисто физиологични причини. А не защото са мекушави!

Цветелина Велчева

Към първата част