Зимата иде в Северното полукълбо. Малко по малко дните ще стават все по-мразовити, a балансът между топлия дом и банковата ни сметка - по-деликатен от всякога. Ето защо няма как да не се запитаме "Кой е най-евтиният начин да постигнем това - Като затопляме стаите периодично или постоянно?".

Отговорът зависи от вашите приоритети – дали държите на целодневния комфорт или на най-ефективния от ценова гледна точка начин.

Най-евтиният начин да затоплим дома

Според Energy Saving Trust – британска организация, занимаваща се с пестенето на енергия – прословутият мит, че целодневното затопляне на дома на по-ниска температура е най-евтино, е точно това – просто мит.

Най-евтино е да топлим само тогава, когато е необходимо. Това означава, че можете да настроите таймера на климатика си да речем половин час, преди да станете от леглото или половин час, преди да се върнете у дома.

Факт е, че дори и най-добре изолираните домове губят от топлината и при двата подхода (периодично и постоянно). Но ако затопляте стаите периодично, като цяло губите топлина по-малко.

Целодневен комфорт

Трудно е да открием кой е най-добрият начин да затопляме дома си. Най-евтиният обаче едва ли ще е най-комфортният. Краткотрайните периоди на затопляне може и да са най-евтини, но моментите на студуване, с които ще се редуват постоянно, едва ли ще са най-приятните. Пък и всичко това може да генерира кондензация.

Ако периодичното затопляне не е по вкуса ви и например се отоплявате с локално парно, можете да увеличите крановете на радиаторите на макс и да намалите изходната топлина от котела до абсолютния минимум. По този начин ще поддържате дома си приятно топъл на максимално ниска цена.

Статистическо решение

През 2011 г. статистици от Саутхемптънския университет публикуват цял научен труд по въпроса. Те се опитват да открият по какъв начин могат да контролират адаптивно отоплителната система дома, за да намалят и разходите, и въглеродните емисии. Те създават устройство, което е програмирано по такъв начин, че да опознае топлинните свойства на дома и да прибегне до помощта на т.нар. гаусов процес, за да предположи какво ще се случи с времето на следващия ден. Впоследствие предоставя информация в реално време на собственика на дома по отношение на неговите финанси и въглеродни емисии, което пък позволява на човека да нагласи отоплението по най-изгодния за него начин.

Или в края на краищата можете просто да се завиете с топло одеяло и да си налеете една чаша греяно вино.

Източник: IFLScience