Всичко започва с леко унил вид и уморен поглед. В рамките на няколко дни рефлексите стават мудни, а ръцете и краката отслабват. Ако не се лекува, нервната система продължава да се уврежда и дишането се затруднява. Накрая може да настъпи дори парализа.

Все повече деца се разболяват от това заболяване, наподобяващо полио. На този етап обаче учените не са съвсем сигурни как точно се развива, как да се лекува или какво всъщност представлява.

Скорошно изследване, проведено от Американския здравен институт и публикувано в mBio, разглежда сегашните доказателства, с които разполагаме по темата и заключва, че трябва да се проведат спешно още проучвания.

Известно като остър флациден миелит, заболяването се характеризира с внезапна мускулна парализа при здрави деца (макар че има и няколко случаи при възрастни). По всичко личи, че то поразява нервната система (особено областта в гръбначния стълб, известна като сива материя).

Дълго време учените смятаха, че въпросното заболяване се предизвиква от поливируса (заради сходните симптоми). Докато обаче светът е напът да изкорени полио напълно, случаите на остър флациден миелит нарастват.

Бум на деца, страдащи от това заболяване, е документиран през 2014 г. във САЩ, Великобритания и континентална Европа. От август 2014 г. до януари 2019 г. са регистрирани 551 подобни случаи (като най-много са били през 2018 г.). Център за контрол и превенция на заболяванията отбелязва, че острият флациден миелит  все пак се среща рядко и заразява 1-2 деца на милион в САЩ на година.


Потвърдените от Центъра за контрол и првенция на заболяванията случаи на остър флациден миелит в периода 14 август 2014 – 31 януари 2019 г.​ Източник: David M Morens et al/National Institutes of Health CC BY 4.0

Рядкостта на заболяването обаче затруднява проучването и разбирането му. Първоначално учените подозираха, че генетиката и токсините в околната среда играят ключова роля. Сега обаче те смятат, че острият флациден миелит има някаква връзка („косвена“, но „силна“) с ентеровирусите EV-A71 и EV-D68.

Въпреки това новото проучване е все още пълно с въпроси, на които все още нямаме отговор.

„Развитието на заболяването през последните 5 години показват, че проблемът се влошава – казват учените. – От критично значение е да научим повече за него, за да можем да откликнем адекватно.“

Източник: IFLScience