Около четиридесет пациенти с тетраплегия (парализа на четирите крайника) са възвърнали частичен контрол върху ръцете си благодарение на електроди, поставени върху кожата около гръбначния им мозък, съобщава АФП.

Според заключенията на статията, публикувана в списание Nature Medicine, тези резултати демонстрират „безопасността и ефикасността“ на метода, състоящ се в поставяне на електроди върху кожата на пациенти с тетраплегия около мястото, където гръбначният им мозък е бил увреден при злополука.

Общо около четиридесет от тези парализирани хора са възвърнали силата и способността си да управляват ръцете или дланите си след двумесечна терапия с помощта на новото устройство с електроди.

Устройството, популяризирано от стартъпа Onward, „може да промени правилата на играта за повечето пациенти с увреждане на гръбначния мозък“, каза Чет Мориц, американският изследовател, провел проучването, на пресконференция, организирана от сп. Nature Medicine.

Това изследване е в област, в която през последните години се наблюдава значителен напредък. Целта е да се даде възможност на парализирани хора да се движат отново, като се използва електрическа стимулация на гръбначния мозък, пише БТА. Няколко пациенти вече са успели да ходят отново за постоянно благодарение на имплант, поставен чрез операция директно върху гръбначния им мозък.

Въпреки че на пръв поглед резултатите, обявени в понеделник, не са толкова впечатляващи, те могат да променят живота на някои пациенти също толкова, ако не и повече, в краткосрочен план.

„Всички си мислят, че (...) просто искаш да ходиш отново“, обясни на същата пресконференция британската журналистка Мелани Рийд, парализирана след падане от кон преди около 15 години. „Но за един човек с парализа на четирите крайника най-важното нещо е да може да използва ръцете си“, каза г-жа Рийд, която след прилагането на устройството вече може да прелиства страници на екрана на телефона.

Системата е интересна и от практическа гледна точка. Тя изисква просто прикрепяне на кутия върху кожата, вместо имплантиране на електроди чрез операция.

Приложението на импланти, което също се проучва от Onward, вероятно би било по-ефективно, но и по-сложно за използване.

За да бъде ефективно, не е необходимо новото устройство да е постоянно включено. По време на тестовете то е било задействано с прекъсвания от по един час. С течение на времето ефектът от него ставал траен, тъй като то способства за развитието на нови връзки между мозъка и засегнатите крайници.

„Ползите се увеличават с течение на времето дори когато стимулаторът не работи“, обяснява г-н Мориц.

Преди всичко мащабът на това изследване е важен напредък. Досега в изследванията в тази област са участвали само няколко отделни пациенти, като резултатите са били впечатляващи, но недостатъчни, за да се заключи, че подобни средства са приложими в ежедневието.

В този случай проучването е проведено в световен мащаб върху около 60 пациенти - безпрецедентна извадка. Въпреки че не всички пациенти са постигнали значителен напредък, почти три четвърти от тях са се възползвали от него.

На това ниво тези резултати позволяват на Onward да премине към незабавни преговори със здравните власти в страни като САЩ.

„Никога не можеш да предвидиш кога ще получиш одобрение“, обяснява изследователят Грегоар Куртен, който ръководи проучването и е част от екипа на Onward. „Но, по наше мнение, ще можем да го пуснем на пазара до края на годината в Съединените щати, а малко след това и в Европа“, обещава той.

За разлика от това, на сегашния етап на изследвания ще са необходими още няколко години, преди паралитиците да получат рутинен достъп до присаждане на импланти, които ще им позволят да се движат отново.

Остава една голяма неизвестна - цената. „Все още не е определена“, признава г-н Куртен, но обещава, че целта е тя да бъде „достъпна“.