Учени от Амстердамския свободен университет разработиха първия по рода си метод, който позволява измерването на концентрациите на микропластмаса в човешката кръв.

Учените тестват кръвта на 22 души за пет често срещани вида пластмаса и откриват, че 17 от пробите (77 %) съдържат миниатюрни количества микропластмаса. Най-преобладаващите видове пластмаса са полиетилентерефталат (PET), полиетилен и полистирен, последвани от полиметилметакрилат. Днес, в 21-ви век, те на практика се срещат на всякъде – от шишетата с напитки и пазарните торби до опаковките на храни и посудата за еднократна употреба.

Количеството пластмаса в кръвоносния поток е миниатюрно – съпоставимо с чаена лъжица пластмаса на 1000 литра кръв – но достатъчно, че да повдигне въпроса дали то не би могло да окаже потенциален ефект върху нашето здраве.

„Сега ние доказахме, че в кръвообращението ни – в т.нар. река на живота – има пластмаса – казва Мария Ламоре, автор на проучването и екотоксиколог от Амстердамския свободен университет – Данните са първите по рода си и те трябва да бъдат разширени, за да научим колко широко разпространено е замърсяването с пластмаса в човешките тела и колко вредно може да бъде това. С подобно знание ние бихме могли да определим дали излагането на пластмасови частици представлява заплаха за общественото здраве.“

Независими учени коментираха изследването и заявиха, че то е „изключително интересно“ въпреки малкия брой на тестваните хора.

Човешките тела са пълни с микропластмаса. Изследване от 2020 г. показва, че микро- и нанопластмаса се срещат в органите и дълбоко в тъканите на хората. Откриваме ги дори в нашите изпражнения.

Все още не знаем особено добре какви точно са ефектите на микропластмасата върху човешкото здраве. 

Все по-голям брой изследвания показват, че микропластмасата може да се срещне почти навсякъде – както в природата, така и в нашите тела. Ето защо в важно да разберем колкото се може по-скоро дали и в каква степен ни вреди.

Изследването е публикувано в Environment International.

Източник: IFLScience