Екип от изследователи от Детската болница на Филаделфия и Медицинското училище „Перълмен“ към университета на Пенсилвания откри антитела срещу SARS-CoV-2 в плацентите на множество жени, които са били болни от COVID-19 по време на своята бременност.

Научният труд е публикуван в Journal of the American Medical Association.

Пандемията продължава да е в разгара си и учени от цял свят се опитват да разберат какво точно причинява вирусът SARS-CoV-2 на своите жертви. Особено уязвими са бременните жени – някои изследвания показват, че те могат да развият по-сериозни симптоми от останалите. От не по-малко съществено значение е и какво се случва с техните бебета – както по време на бременността, така и след раждането им.

Ето защо учените решават да проучат плацентите на 1470 жени, заразени със SARS-CoV-2. Те търсят както за следи от самия вирус, така и за наличието на антитела, образувани благодарение на реакция на имунната система. В края на краищата откриват антитела в 83 от плацентите. Броят им е по-голям при жените, които са се заразили на по-ранен етап в бременността. Фактът дали майката е имала симптоми или не е без значение.

Все още не е знаем със сигурност нито каква точно защита получават бебетата в коремите на майките, нито колко дълго се задържат самите антитела. Остава отворен въпросът и кои точно типове антитела достигат до плацентата. По време на своето проучване учените са открили единствено имуноглобин G. Те отбелязват, че тестовете за COVID-19 на всяко едно от бебетата са били отрицателни, което само по себе си е добър знак, но не означава със сигурност, че не могат да се заразят с вируса, докато се намират в утробата.

Източник: Medical Xpress