Напълняването е една от сериозните пречки през хората, желаещи да се откажат от пушенето. Едно ново изследване публикувано в изданието Journal of the American Medical Association доказва, че напълняването след спирането на цигарите няма негативни последици за здравето, в контраст с дългосрочните ползи от отказването на тютюна.

Факт е, че мнозина от новоизпечените непушачи наддават на килограми в първите месеци след отказването. Причината за това е в доказания ефект на никотина да подтиска апетита и да активизира метаболизма. В резултат от него пушачите приемат по-малко и изгарят повече калории. Ефектът от спирането е точно обратен, а никотиновата абстиненция допълнително увеличава дискомфорта и желанието за похапване, особено на сладки и мазни неща. При това страхът от напълняване има далеч не само естетични подбуди. Наднорменото тегло и затлъстяването са основен рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания. Това поражда основателна тревога, че напълняването може да намали и дори да анулира здравословните ползи от отказването на цигарите.

Споменатото актуално проучване, водено от д-р Карол Клеър от Университета на Лозана (Швейцария) внася яснота и спокойствие по въпроса. Изследването анализира данните за 3251 души, чието здравословно състояние е проследявано редовно и дългосрочно през периода 1984 г. – 2011 г. Резултатите сочат, че сред отказалите цигарите (независимо кога) има двойно по-малко заболели от сърдечни заболявания, в сравнение с пушачите. При това отказалите никотина са напълнявали с очакваните средно 3-4 кг след спирането на вредния навик. Тези допълнителни килограми обаче не са оказали забележим негативен ефект върху здравето на непушачите. Учени, които не са свързани с конкретното изследване допълват, че напълняването след отказ на цигари може да бъде компенсирано с малки промени в диетата и двигателния режим.