Зимните шалове могат да причинят пъпки по лицето, но и по тялото, твърдят дерматолози на страниците на Daily Mail и намират логична връзка между уврежданията на кожата и носенето на шал. Зимният аксесоар изисква редовно пране, но малцина го следват.

„Обикновеният зимен шал може да провокира поява на пъпки под брадичката, на врата, гърба или гърдите. Тъй като не се пере често, той способства за запушване на порите“, твърди дерматологът на Woodford Medical д-р Мерин Патерсън.

Специалистът казва, че шаловете трябва да се перат толкова често, колкото дрехите, защото в тях се събират мъртви кожни клетки. Те са идеална среда за развитие на бактерии, които могат да причинят кожни проблеми, доста по-сериозни от пъпките.

Особено опасни са шаловете от изкуствени материи, добавя специалистът и съветва да преглеждаме внимателно кожата всяка вечер, като отделяме внимание на всяка част от тялото, която има съприкосновение с шала, и да се мием редовно.

Ски инструкторът на Новите родители има какво да добави по темата за зимното облекло на спортистите и туристите в планината: шаловете са опасни за нашето здраве, когато става въпрос за каране на ски, сноуборд, дълги преходи.

По време на спускане прекалено дългият шал може да се развърже, размотае и да се заплете някъде. Опасно е, особено, когато малки деца правят първите си „стъпки“ на ски, и дори когато просто се затичат в парка.

Същото важи и за карането на скейтборд и зимни кънки с шал около врата – всички спортове, които изискват по-резки движения, нямат нужда от този аксесоар. Още повече, че той запарва и спортуването с него не е комфортно.

Марина Атанасова / Новите родители