Когато става дума за хранителни добавки, има една определена, която не бива да пропускаш – омега 3 мастни киселини. Те са от огромна полза за здравето на тялото и мозъка ти. В действителност, много малко хранителни вещества са изследвани така добре, както есенциалните мастни киселини.

С какво е полезен омега-3?

Тези мастни киселини се намират главно в мазната рибата и са важна част от клетъчните мембрани, като влияят благоприятно върху функционалността на клетъчните рецептори. Помагат и при тревожност и депресия. Дневната препоръчителна доза е между 1000 и 3000 мг, но в някои случаи може да бъде и по-висока.

При бременност, Омега 3 подсигурява допълнително правилното развитие на плода. По-късно в живота пък намалява риска от деменция и болест на Алцхаймер, както и риска от сърдечни заболявания – защото понижава кръвното налягане, увеличава добрия холестерол, предотвратява появата на съсиреци и артериална плака. Омега-3 подобрява здравето на ставите и предпазва от рак. Общо взето – има всестранно развити таланти. :)

Риба, богата на омега-3

Вероятно си виждал сред хранителните добавки да се промотира основно масло от сьомга или херинга, или т.нар. с общо название – рибено масло. То е добър вариант за лесно набавяне на Омега 3. Но в случай, че искаш да получиш омега-3 от прясна риба, ето пълния списък: аншоа, лафер, херинга, скумрия, дива сьомга, сардини, есетра, езерна пъстърва и риба тон.

Храни, богати на омега-3

Въпреки че рибата е основен източник на тези мастни киселини, има и растителни заместители, които са идеални за хората, избягващи животинските продукти.