Следващото поколение генетично “редактирана” храна, която ще  поднесете на трапезата си, няма да е стандартното ГМО, или поне ще бъде доста различна, твърдят учени. Тя ще бъде създадена чрез използване на технологията за генно редактиране CRISP. CRISP позволява на учените да редактират ДНК на организмите с невероятна прецизност. Така например, при генното редактиране на растенията може да се усили техния аромат, да станат много издръжливи на разваляне и дори да успяват да издържат на опустошителни суши. Но каква е истинската разлика между ГМО модифицираните култури, и тези, които са редактирани с технологията за редактиране CRISP?

Разликата се състои основно в метода на генно редактиране, който се използва. Там, където ГМО техниката отрязва част от генома на културата с тъпото си острие, инструмента на CRISP успява да прокара промени с изключителна прецизност. И крайният продукт на генното редактиране, получен по новата технология, на практика не може да бъде различен от същия продукт, но получен с традиционните техники на отглеждане. Така например ГМО царевицата обикновено включва добавянето на част от генома на друг организъм, например определена бактерия. Докато при генното редактиране учените променят до отделни букви от базите на генома аденин, гуанин, цитозин и тиамин (А, Г, Ц, Т) .

Science Alert