Нов тип ултравиолетова светлина, наречена Far-UVC, може да промени начина, по който се борим с пренасяните по въздуха патогени в затворени пространства, пишат учени в ново изследване.

Специалистите твърдят, че технологията може да предложи нов начин за ограничението на COVID-19, различен от сегашните контролни мерки, които изискват значителни промени в поведението на хората, включително локдаун, физическо дистанциране, носене на маски и ваксиниране. За разлика от предизвикателствата, които носят със себе си тези ефективни, но често не особено популярни мерки, инсталирането на Far-UVC светлина в затворени пространства може да бъде също толкова лесно, колкото и смяната на крушка, казват учените. Същевременно ефективността на антимикробното лъчение на устройството е не по-малко впечатляваща.

„Far-UVC намалява светкавично броя на активните микроби в стайния въздух почти до нула и го прави почти толкова безопасен, колкото и този на открито“, казва биофизикът Дейвид Бренър от Медицинския център на Колумбийския университет.

Бактерицидните свойства на ултравиолетовата светлина тип C (UVC) са известни отдавна. Тя обаче може да доведе до слънчево изгаряне, да предизвика рак на кожата и да увреди човешките очи. Ето защо употребата на UVC е ограничена предимно до стерилизирането на медицинско оборудване.

В последно време обаче изследванията, посветени на устройствата, излъчващи Far-UVC, която има значително по-къса дължина на вълната (например ексимерните лампи KrCL), показват, че този подтип ултравиолетова светлина не вреди на кожните клетки на мишките или хората и същевременно запазва способността си да убива предаваните по въздуха патогени.

Въпреки това съществуващите изследвания по темата тестват Far-UVC предимно в малки по мащаб лабораторни условия.

За да се уверят, че технологията е ефективна и в стандартни като размер стаи, учени инсталират пет Far-UVC лампи в контролирано биоаерозолно помещение (приблизително 4 x 3 метра) и вкарват в него поток от аеросолизирана бактерия Staphylococcus aureus.

Според екипа Far-UVC лампите елиминират до 98,4 процента от патогена за броени минути и отговарят напълно на изискванията на Международната комисия по защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP).

Нивото на вентилация в тестваното помещение е типично за една най-обикновена стая (с еквивалентна смяна на въздуха на час (eACH)), но скоростта на смяна на въздуха при Far-UVC лъчението достига 183, което според екипа превъзхожда многократно който и да е друг подход за дезинфекция на затворени пространства, обитавани от хора.

„Нашите тестове доведоха до впечатляващи резултати, които надвишават многократно това, което може да се постигне само с вентилация“, казва физикът Кенет Уд от Университета „Сейнт Андрюс“ във Великобритания.

Въпреки че технологията изглежда многообещаваща, изследователите признават, че първо трябва да преодолеем различните трудности, свързани с потенциалното приложение на Far-UVC в реални условия (т.е. да се уверим, че инсталирането на Far-UVC лампи в затворени помещения отговаря на правилното ниво на лъчево излагане и постига правилния баланс между ефективност и безопасност).

„Използването на тази технология в затворени пространства, където хората се събират, може да предотврати следващата потенциална пандемия“, казва Бренър.

„Far-UVC светлината се инсталира лесно, не е скъпа и не изисква от хората да променят своето поведение. Доказателствата, получени от множество изследвания, показват, че тя може да предотврати разпространението по безопасен начин на който и да е вирус, включително COVID-19 и неговите варианти, на инфлуенцата и на всеки един друг потенциален бъдещ пандемичен вирус.“

Изследванията са публикувани в Scientific Reports.

Източник: Science Alert