Тестът се основава на ДНК, която се отделя от съответните тумори и циркулира в кръвта, като по-конкретно се фокусира върху химичните промени в тази ДНК, по-известни като модели на метилация.

Според учените тестът може не само да определи дали някой има рак, но и може да определи вида му.

Д-р Джефри Окснард от Бостънския институт за ракови заболявания – “Дана-Фарбер”, част от Медицинското училище на Харвард заяви, че в момента тестът бива изпробван с клинични проучвания.

„Трябва да използвате подобен тест в независима група с повишен риск от рак, за да покажете, че можете да откриете рака, и да разберете как да процедирате, когато го направите“, каза той.

Пишейки в списание “Annals of Oncology”, екипът разкри, че тестът е разработен с помощта на алгоритъм за машинно обучение – вид изкуствен интелект. Такива системи засичат повтарящи се данни и в резултат се научават да ги класифицират.

Екипът първоначално захранил системата с данни за различни модели на метилация от кръвни проби, взети от повече от 2800 пациенти, преди да я обучат допълнително с данни от 3 052 участници, 1531 от които имали рак.

Използвайки тази информация, системата сортирала данните от групите въз основа на моделите на метилация.

След това екипът “научил” системата какъв вид раково заболяване имала всяка група, като накрая тествали новообучената система върху друга група от 1264 индивида, половината от които имали раково заболяване.

Резултатите показват, че по-малко от 1% от тези без рак са били неправилно идентифицирани от системата като болни, което е от изключителна важност.