Изследване, проведено от ирландски учени, установи, че само в рамките на милисекунди, след като сме видели едно лице, мозъкът вече има отговор на два важни въпроса, пише Live Science.

Двата въпроса, на които мозъкът ни дава отговор за по-малко от миг, са:

1. Колко привлекателен е другият?
 
Доброволците, необвързани хетеросексуални мъже и жени, участвали в организирано събитие за бързи срещи (speed dating).

Мозъкът им бил наблюдаван с функционален скенер, докато разглеждали снимки на участниците от другия пол преди събитието. В повечето случаи първото впечатление от снимките било затвърдено след петминутния разговор.

Една зона на мозъка (сortex praefrontalis ventromedialis) се активирала, когато хората гледали лица, които според тях са привлекателни. Това били лицата, харесвани от най-много хора.

2. Подходящ ли е за мен?

Когато участниците видели лице, което ги привлича, а не е високо оценено от останалите, се задейства друга зона, съседна на първата.
 
Според учените тя отговаря за преценката дали някои прилича на нас или не. А както е известно, „които си приличат, се привличат“.

Ръководителят на изследването Джефри Купър от Тринити Колидж в Дъблин казва, че доброволците в изследването, които са се харесали по време на експеримента, действително са разменили телефоните си.