Тези красиви и непознати снимки представляват фотографии на ударните вълни, създадени от свръхзвуковите самолети, въпреки че като нищо може да ги сбъркате с някоя модерна арт инсталация, пише IFL Science.

С появата на самолети като новия Сoncord 2.0 става ясно, че светът се нуждае от все по-бързи начини за транспортиране. Тези свръхзвукови гиганти летят на височина над 30 километра в атмосферата.

Въпросните снимки са заснети по метода на Шлирен - техника, която визуализира промените в плътността на въздуха. В този случай те се получават, когато мощният самолет раздира небето. Този тип фотография се среща често и дава възможност за красиви снимки на начина, по който се формира въздушния поток около предметите.

Въпреки това, правенето на тези снимки е творческо предизвикателство само по себе си. 

Снимките предоставят идеалната диаграма за учените, по която те да се опитат да моделират бъдещите версии на самолетите, така че да бъде намалено нивото на шума, който създават те.

"Крайната цел е да направим нов режим на движение и скорост и да отворим нов пазар за гражданската авиация", казва Том Джоунс от NASA, който е ръководител на проекта.

Gallery
17 септември 2011 г.
Gallery
14 юни 2012 г.
Gallery

F-35 преодолява звуковата бариера.

Снимка: Douglas Mark Choi / Shutterstock