Непознатият симптом на депресията

27 октомври 2017 г., 14:13
3509

Трудно е да подобрите живота си, без да знаете дали сте гневен или тъжен за нещо”, обяснява д-р Емре Демиралп Снимка: Kotin / Shutterstock

За клинично депресираните хора е трудно да направят разлика между своите собствени отрицателни емоции, като гняв, вина и фрустрация. Това вероятно е и една от причините да смятат депресията за толкова трудна за преодоляване. А способността да се различи добре вида на отрицателната емоция е важен фактор за лечението на състоянието.

“Трудно е да подобрите живота си, без да знаете дали сте гневен или тъжен за нещо”, обяснява д-р Емре Демиралп. “Представете си, че нямате уред за измерване на количеството на горивото във вашата кола, тогава ще е много трудно да знаете кога точно трябва да спрете и да налеете още гориво.”

“Ние искахме да изследваме дали хората с хронична депресия имат емоционални “уреди“, които да са достатъчно информативни. Също така дали изпитват емоциите на същото ниво, със същата специфика и разлики от другите емоции в сравнение със здравите хора, които не страдат от депресия”, добавя тя.

Участниците в изследването, половината от които са страдали от клинична депресия, са били помолени да споделят своите емоции през случайно избрани интервали за период от една седмица. Всеки път те са споделяли как се се чувствали спрямо модел от 11 различни емоции, 7 от които отрицателни и 4 от които положителни (тъга, тревожност, гняв, фрустрация, срам, отвращение, вина, щастие, въодушевление, внимание, активност).

Резултатите показали, че за депресираните хора е било значително по-трудно да различават отрицателните емоции. За сравнение, недепресираните хора са се справяли много добре в различаването на отрицателните емоции.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари