При спор не просто опонирайте – опитайте нещо много по-радикално.

Крайното съгласие при спор може да се окаже, парадоксално или не,  абсолютния отговор към загадката как да накараме хората да променят мнението си, откри ново психологическо изследване.

Естествената реакция, когато се спори с някого, е да се опонира на мнението на другия.

Но, ако покажете на опонента симного крайна версия на съгласие с техните дълбоки убеждения, това може да ги накара да размислят, дали да продължат да ги поддържат.

Изследването е анализирало резултатите от тестове на 150 израелци, на които е било прожектирано видео за десетиления Израелско-Палестински конфликт.

Видеото не е внушавало, че продължението на конфликта е в противоречие с дълбоко установени морални ценности, a е издигнало хипотезата (с цел провокиране на реакция), че конфликтът трябва да продължи, защото е в съгласие с тези ценности.   

Реакциите на групата, изгледала видеото, са били сравнени с тази на друга група, на която е било прожектирано напълно неутрално видео.

Проф. Халперин, водещият автор на изследването, обяснява:

“Взехме пример с най-дълбоките вярвания на дадена група хора и ги представихме така, че да изглеждат абсурдни. За външни хора това може да изглежда като шега, но за тях вие всъщност си играете с техни наистина дълбоки убеждения.”