Недоспиването предизвиква сърдечна недостатъчност. До това заключение достигнаха учени от Института за социална и превантивна медицина към университета в Лозана, Швейцария. Това важи най-вече за хората, чиито семейства са с ниски доходи.

Проучването е обхванало 111 205 души от 4 европейски страни. Техният социално-икономическият статус е бил определен като нисък, среден или висок. Що се отнася до данните за инсулти и исхемична болест на сърцето, те са били получени от медицинските им досиета и други източници.

След като разкриват каква е средната продължителност на съня им, участниците са разпределени на три групи - нормален сън с продължителност от 6 до 8 часа и половина в денонощието, кратък сън - по-малко от 6 часа, и дълъг сън - над 8 часа и половина.

В края на краищата се оказва, че че краткият сън обяснява 13,4 % от случаите на исхемична болест на сърцето у мъжете с нисък социално-икономически статус. Те са принудени да работят на смени или на няколко места и освен това живеят в среда, за която са характерни силният шум и стрес.