Татяна Черниговская е популярен съветски и руски учен в областта на невронауките и психолингвистиката, а също и теория на съзнанието.

Нейните съждения по отношение на тайнството на човешкия мозък са проницателни.

Ето защо в следващите редове ще ви представим няколко нейни цитата по темата.

Насладете им се!

***

„Мозъкът работи на максимални обороти именно защото му е необходимо да върши трудна работа. Трудната работа за мозъка – това е лекарство.“

„Мозъкът знае какви трябва да бъде, а ние знаем твърде малко за него.“

„Човекът – това е всичко, което той помни. Ако се случи беда и не дай Боже изгубим паметта си, преставаме да съществуваме като личности.“

 „Не вярвам в тестовете за интелигентност. Представете си, ако бяха подложили Пушкин, който едва-едва е изкарвал тройки, на IQ тест. A това не отменя гениалността му. Гениалността е свойство на мозъка. Геният може само да бъде роден.“

"Не можете да си играете със земетресения, с цунами. Не можете да си играете и с мозъка, той не е играчка, опасно е. Съответно хората трябва да имат предвид, че ако четат [лайфстайл издания като "Лиза", дъвчат денонощно [дъвки] "Стиморол" и си мислят "Това заслужавам" — а именно, да четат етикетите на шампоаните и да изучават препаратите за отстраняване на петна - то няма от какво да се оплакват! Те ще имат различен мозък, и това са милиони хора. Защото мозъкът се изгражда въз основа на две основни неща - генетиката, върху която нямаш никакъв контрол, и това, което се записва в невронната мрежа. Последното се изгражда в хода на живота и се случва дори сега, докато си говорим. Тя се изгражда всяка секунда, така че не можете да четете лоши текстове, да слушате лоша музика, да ядете лоша храна - всичко това е едно и също, защото то достига до вас, а едно нищо не води доникъде. Мозъкът помни всичко, покрай което сте минали, което сте погледнали, което сте помирисали и което сте чули."

„Мозъкът взима решение 30 секунди преди човек да осъзнае това решение. 30 секунди – това е голям период от време за мозъчната дейност. Та кой в крайна сметка взима решение: човекът или неговият мозък?“

„Длъжни сме да се отнасяме сериозно към мозъка. В крайна сметка той ни мами. Спомнете си за халюцинациите. Човекът, който ги вижда, е невъзможно да се убеди, че те не съществуват. За него те са също толкова реални, както за мен чашата, която стои на тази маса. Мозъкът заблуждава главата му, като дава цялата сетивна информация, че халюцинацията е истинска. Та какви основания имаме да смятаме, че това, което сега се случва, е реално, а не се намира вътре в нашите халюцинации?"

„Ако ти е скучно да живееш, ти си пълен глупак.“

„Творците действително имат различни мозъци: данните от томографите показват, че някои техни части при тях работят по-активно, отколкото при останалите хора. Уверена съм, че всяко малко дете трябва да учи музика, защото това е тънка изискана настройка на невронната мрежа – и не е важно, дали то ще стане професионалист или не.“

"Да казваме „моят мозък“, е много самонадеяно, тъй като кой на кого е, все още не е ясно. Ако обаче мозъкът ни взема решения, които ние после изпълняваме, то тогава се повдига важен въпрос, а именно въпросът за свободната воля."

"Добрият мозък се учи постоянно. Поставете си за цел редовно да изпълнявате трудни умствени задачи. Това е надежден начин по-дълго да останете в съзнание – в буквален смисъл."

"Хората живеят с грешна настройка, вярват например, че готвачът е по-незначителен от диригента. Но това не е така, защото гениалният готвач може да надскочи всички диригенти. Да сравняваш готвач и диригент е все едно да сравняваш кисело и квадрат – самият въпрос е поставен грешно. Всеки е добър на своето място."

"Родени сме с най-мощния компютър в главата си. В него обаче трябва да се инсталират програми. Някои от тях вече са инсталирани, но други трябва да се „изтеглят“. Качваме програми до края на живота си. И през цялото това време ние се променяме, пренастройваме се."

"Мозъкът далеч не е само невронна мрежа. Мозъкът е мрежа от мрежи, мрежа от мрежи от мрежи. В човешкия мозък има 5,5 петабайта информация – това приблизително са три милиона часа гледане на видеоматериали. 300 години на непрекъснато гледане!"