Историци и археолози смятат отдавна, че хлябът е свързан с развитието на земеделието и появата му вероятно съвпада със зората на тази най-ранна активност на човешката цивилизация. Тогава хората са започнали да култивират различните видове зърнени култури като жито, ечемик и други. Но ново археологическо откритие на почернели трохи в древна каменна сграда в Средния Изток демонстрира, че хората са имали практиката да пекат хляб хиляди години преди това. След като са използвали радиовъглероден метод на датиране върху овъглени растения в близост до древни огнища се е оказало, че хранителните тестени остатъци са на възраст от 14 000 години.

Това е с около 4000 години преди появата на земеделието. “Нашата работа показа, че хлябът не е само продукт на уседналите и сложно устроени общества но е бил продукт и на палеолитните общества на събирачи и ловци”, обяснява Амаиа Отегуи, постдокторант от университета в Копенхаген. Хлябът е много важна храна и това може да се види след етимологически анализ на редица важни имена и понятия в различните култури по света. Така например, английската дума “лорд” е произлиза от староанглийската дума за пазител на хляба – loaf-ward.

Science Alert