Науката за любовта - досущ като кокаин

12 май 2018 г., 15:09
3858

Сравнението с кокаина може и да е стресиращо, но всъщност в него има известна логика. Любовта ни помага по-лесно да изпитваме удоволствия. Тя е и ключът към близостта ни с нашите деца и най-близки роднини. Снимка: Guliver / iStock

За всички нас любовта е преди всичко онова топлещо чувство, което изпитваме дълбоко в себе си, когато видим обичания човек. Но какво се крие зад него?

Според този видео клип на ASAPScience начинът, по който функционира любовта, може да бъде обяснен и строго научно. При това целият процес изглежда малко по-сложен, отколкото си мислим.

Въпреки че често асоциираме любовта със сърцето, нейната истинска магия може да бъде наблюдавана именно в мозъка. Може би няма да се изненадате особено от факта, че сивото вещество на влюбения наподобява доста на това на човек, приел кокаин.

При хората кокаинът залива центъра за създаване на удоволствие в мозъка с невротрансмитера допамин, който принципно се свързва с приятни усещания, като задоволяване на глада, жаждата или секса. При нормални обстоятелства невротрансмитерите от рода на допамина се отделят от активните мозъчни клетки, които след това ги абсорбират обратно. Кокаинът блокира този процес, като принуждава нервите да ги отделят неуморно, докато изразходват наличните припаси. Именно тази прекалена стимулация на центъра на удоволствието предизвиква кокаиновата интоксикация.

С други думи – чувствате се много по-добре далеч по-лесно.

В мозъците на влюбените наблюдаваме същото. От една страна, кокаинът и любовта обаче ви карат да се чувствате добре. От друга - всичко, което преживявате, активира центровете за удоволствие много по-лесно. Именно поради тази причина вие не само, че се влюбвате в отсрещния човек, но започвате и да изграждате романтична представа за света около вас. Още по-интересното в случая е, че близкостоящите центрове, отговарящи за болката, стават по-малко активни. Т.е. все по-малко неща ви тормозят и притесняват.

Казано по-простичко – обичаме да сме влюбени.

Какви химикали действат, за да направят всичко това реалност? Както по време на оргазъм, така и когато гледаме снимки на любимия човек, в мозъка ни нахлува допамин и норадреналин от вентралната област на средния мозък. Това не само че довежда до сексуална възбуда, но ви дава и мотивацията и копнежът да бъдете с човека колкото се може повече.

Романтичната любов не е чисто и просто емоция. Тя е стремеж, идващ от двигателя на съзнанието. А този двигател ни прави в по-добро настроение, по-фокусирани и пълни с енергия. Центровете за удоволствие са част от системата за възнаграждение на мозъка. Ако стимулирате този регион, докато учите, процесът на научаване на нови знания става много по-лесен, тъй като носи удоволствие и се възприема като награда.

Забелязваме прилив и на невромодулатора окситоцин в паравентрикулантото ядро. Понякога той се нарича „невромодулаторът на отдадеността“, тъй като спомага за сформирането на връзки или привързаност между бозайниците. Когато инжектират гризачи или с окситоцин, или с вазопресин, те веднага ще си намерят партньор, с който да се чифтосат.

Не на последно място, изследванията показват, че нивата на серотонин при влюбените са много по-ниски. Същото се наблюдава и при онези, страдащи от обсесивно-компулсивни разстройства. Вероятно именно това ни прави обсебващи и силно увлечени в ранните стадии на любовта.

Колкото и да ви се струва невероятно, районите, асоциирани с интензивната романтична любов, могат да останат активни десетилетия наред. Въпреки че съществуват множество други физиологични и психологически съставки, които взимат участие, истината е, че науката знае изключително малко за това защо или как точно работи любовта.

Ключови думи:
Коментари