Учените имат добра новина за поспаланковците: според различни проучвания „совите“, които стават късно, са по-умни, по-креативни и по-успели от хората, които се будят рано. Така окончателно се опровергава поговорката „Рано пиле рано пее“, с която още родителите ни немилостиво са ни измъквали сутрин от топлото легло, и с чиста съвест можем да положим обратно глава на възглавницата.

Изследване на Мадридския университет показва, че хората, които са активни нощем, са по-креативни от онези, които си лягат рано. За целите на изследването са били наблюдавани 1000 студенти, от които ранобудните имали по-добър успех, но въпреки това учените оценили „совите“ като, общо взето, по-интелигентни.

Друго изследване, проведено от екип преподаватели в Лондонското училище по икономика и политически науки, също посочва, че хората, които не спазват строго общоприетия ритъм на сън и бодърстване, са по-интелигентни. Защо е така? Учените обосновават теорията си с факта, че хора, които не действат според еволюционни схеми, по принцип са по-напредничави и следователно по-умни от тези, които сляпо се придържат към правилата. Освен това поспаливите си били отпочинали по-добре за предизвикателствата на новия ден и затова били по-уравновесени, по-устойчиви на стрес и оттам – по-успешни в професията си. Едно по-старо изследване на Университета в Саутхемптън от 1998 година вече е показало, че хората, които заспиват след 23 часа и сутрин стават след 8, печелят повече пари и като цяло са по-щастливи от хората, които си лягат рано вечер.

Във всеки случай от заключенията на учените не става ясно дали резултатите от изследването им не са били повлияни и от други фактори. Въпреки това е приятно да прочетеш, че има още една причина понякога да си поспиваш няколко часа повече.

Превод: Цветелина Велчева