Винаги сме недоволни. Хлапетата или са твърде бавни или много активни, страхливи или пък безразсъдни....
Ако се откажем да бъдем прекалено критични и включим позитивното мислене, ще осъзнаем: качествата, които ни дразнят толкова много сега, може би след десет години ще се превърнат в супер предимства на нашите деца. Ще развият техните таланти и ще са коз за успех.
Какво да направим?
Като начало приемете, че зад всяка непоносима черта на характера се крие истински талант. Тогава ще промените настроението и отношението си - ще спрете да се карате на хлапето и ще започнете да го вдъхновявате. Защото и без ваша помощ то вероятно ще открие тези таланти в себе си, но много по-късно.
Психолог, консултант на  Family Tree  разказа как да направи това.

Инат

„Не ми противоречи, прави каквото ти кажа!"
Какъв талант може да се крие зад упорството, проклетията и ината? Детският инат е много досаден. Но той е проява на сила и не винаги ни е лесно да признаем, че детето е много силно, може би по някакъв начин дори по-силно от нас..

Инатът е ценен талант, истински локомотив, който може бавно и сигурно да доведе детето до всяка цел.
Тук е и умението да казва „не“, и спазването на личните граници и ясното разбиране какво иска, и увереността, че целта е постижима...
Като цяло, инатът е страхотен дар.

Къде ще бъде полезен?
Упоритостта – постоянството и придържането към принципи са необходими за учени, изобретатели, представители на всички социални професии (например адвокат, брокер).
Как да вдъхновим хлапето?
Кажете му: „Ти си удивително упорит! В бъдеще може да постигнеш много. Мисля че определено можеш ще намериш злато там, където другите вече са се отчаяли да търсят!”

Хиперактивност

„Поседни за малко. Престани да тичаш нагоре-надолу, вече ме боли главата.”

Какъв талант притежава това хлапе? Най-често едно дете, на което “лепят етикет“ хиперактивно, всъщност не е хипер, а просто активно и будно. То има много интереси, които трудно могат да бъдат задоволени в рамките на деня.
Активността му в бъдеще може да се прояви в способност щедро да изразходва енергията си и бързо да се възстановява, да инвестира, да поема с охота всеки бизнес, да научава нещо ново.

Къде ще бъде полезно? Хиперактивността ще позволи на детето да живее на високи скорости, да не се паникьосва от постоянни проблеми. С времето това става ключ към успеха.
Днешното хиперактивно дете лесно ще комбинира няколко професии, ще овладее нови професионални области, лесно ще превключва от една задача към друга и няма да е неудовлетворено от такъв неистов график.
Умението да се живее активно е незаменимо например за шоумени, политици, топ мениджъри, журналисти, телевизионни продуценти.

Как да го вдъхновим? Казвайте му: „Ти си толкова умен, винаги ще бъдеш навреме навсякъде. Основното е да не се пренапрягаш и да си почиваш от време на време. Притежаваш неизтощими „батерии”. Имаш толкова много сила, че ако решиш, можеш сам да прокопаеш метрото. И как успяваш да мислиш за толкова много неща едновременно!“

Хитрец

„Хей, не играеш по правилата, мамиш. Други тичаха през целия стадион, а ти го даде на късо. Не хитрувай!“

Какъв е неговият талант? Пред вас е светъл, находчив ум, който търси решения. Често така се проявява търговската жилка: този човек знае как да изразходва минимум ресурси, за да постигне резултат?
Знае как да избегне неприятности и да стигне пръв до победата.

Продължава на страницата на Новите родители