Човешкият мозък е забележителен. Умът ни е способен на изключителни неща. Голяма част от тях и до ден-днешен са обвити в мистерия. Въпреки това учените всеки ден успяват да повдигат все повече от завесата и да опознават все повече функциите на мозъка. Оказва се, че можем да го „излъжем“ и да го накараме да повярва, че сме щастливи, което пък от своя страна да ни даде истинско усещане за щастие и удовлетвореност.

Тези 7 хитрини ще ви помогнат да го постигнете:

7. Музиката работа в полза на имунната ни система.

Отдавна е установено, че музиката намалява нивата на стреса и потиска кортизола (хормона на стреса). Най-изненадващото обаче е, че музиката може много повече от това – тя има способността да лекува. Когато слушаме любимата си музика, се получават химични реакции в мозъка ни, при които нивата на стреса се понижават, а организмът ни произвежда повече антитела, с които да се бори с болестите.

6. Усмивката ободрява.

Всеизвестно е, че лицевите ни емоции могат да влияят на душевните, но не и обратното. Ако излезете на разходка, но заради силното слънце започнете да се мръщите и да присвивате очи, със сигурност настроението ви ще се понижи. Пробвайте друго - ако не сте в настроение, опитайте да задържите молив със зъби. Ще се получи нещо като изкуствена усмивка, която ще активира същите мускули, които участват в изобразяването на истинската ни усмивка. Това ще подлъже мозъка и настроението ви веднага ще се повдигне.

5. Можете да намалите болката с помощта на бинокъл.

Учени от университета в Оксфорд са установили нещо много любопитно – ако например сте наранили ръката или крака си (или друга част от тялото си, която може да видите през бинокъл) и наблюдавате нараненото място през бинокъла като далекоглед, размерът на раната изгледа по-малък и това подлъгва мозъка, че няма нищо сериозно. Мозъкът ви автоматично понижава нивото на болката.

4. Жестовете помагат на паметта.

Психолозите от Манчестърския университет твърдят, че активното жестикулиране помага на мозъка да запомни по-добре информацията. Обикновено жестът се свързва с това, за което говори в момента човек. Тези асоциации са относителни, но така или иначе работят.

3. Ушите възприемат звуците различно.

Митът за лявото и дясното полукълбо е развенчан отдавна. Тази теория обаче обяснява интерпретираме звуците. Дясното ни ухо е по-добро във възприемането на звуците от речта. Лявото ухо е по-чувствително към звуците от музика и тембър.

2. Склад на паметта.

Това е друг начин да запомните по-добре информацията. Опитайте се да създадете образ за всяко нещо в главата си. Ако правите такава асоциация между образ и съдържание, мозъкът ви лесно ще бъде подлъган да запамети по-лесно голям обем от информация.

1. Ефект на Ганцфелд

Ефектът на Ганцфелд е техника, използвана в парасихологията за тестване на телепатията и екстрасензорния опит. За да се постигне това, се изисква лишаване или ограничаване на сетивата, за да се провокира приемането на информация от други източници, обикновено изображения. Затова най-често очите се покриват с половинки от пинг-понг топче и се гледа тъмнина, а на ушите се поставят слушалки с постоянен телевизионен бял шум. Мозъкът реагира чрез усилване на невронния шум в опит да открие липсващите визуални сигнали. Учените твърдят, че подобно състояние отключва у човека най-добрите му умствени способности.

Bright Side