Ако сте жена, която работи в офис и все ви е студено, спокойно, не сте единствената, пише Science Alert.

По традиция мъжете искат да се включи климатика, а премръзналите жени искат да се изключи. Но едва сега изследователите са открили причината за този "полов диморфизъм".

Може би за това е виновен холандският учен Повл Оле Фангер (Povl Ole Fanger), най-известният експерт в областта на изследванията на терморегулацията на човека и температурните условия на работното място. Той обоснова през 60-те оптималното ниво на температурата в офиса (21 ° C), която стои в основата на стандартите в много държави и все още се използва.

Но преди половин век типичният офис служител е бил мъж в костюм, жилетка и вратовръзка, на когото винаги му е горещо.

Причината, естествено, се корени в разликата във физиологията. В организма на мъжа метаболитните процеси протичат малко по-бързо, отколкото при жените, което означава, че за единица енергия мъжкото тяло отделя повече топлина. При това кръвоносните съдове на жените по-активно реагират на промените в температурата и реагират дори при най-малкото понижение на температурата, рязко се стесняват, за да запазят топлината и на жените им "става студено". Причината е и в анатомията, защото жените средно са по-слаби от мъжете, което означава, че за единица обем имат повече повърхност, което ускорява топлообмена с околната среда.

Учените предлагат да се актуализира модела на Оле Фангер и да се намери температурен режим, който да е комфортен за повечето мъже и жени.

След проучване на температурата на тялото и кожата на офисни служители, учените са публикували в Nature Climate Change официално новата температура на топлинен комфорт - 24 ° C, коригирайки нормата от 60-те.

Авторите подчертават, че този температурен режим ще помогне да се пести и енергия. Въпреки това е трудно да се каже колко бързо ще се разпространи тази идея в нашето доминирано от мъжете общество.