Ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак в Съединените щати, алармира Science Alert. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, ако сегашните тенденции се запазят, 20 процента от американците ще бъдат засегнати от това заболяване в някакъв момент от живота си.

Макар че не всички видове рак на кожата са смъртоносни, меланомът е най-опасния и е изключително смъртоносен, ако не бъде диагностициран навреме. Американското онкологично дружество изчислява, че в Съединените щати през 2016 г., са регистрирани около 76 380 нови случаи на меланом, а при 10,130 ще настъпи фатален край.

За щастие, меланомът може да бъде излекуван, ако бъде хванат достатъчно рано. Обикновено се появяват издайнически знаци. Вижте кои са те по-долу:

Използвайте тази информация, за да проверите сами за симптоми, защото всеки може да се разболее от рак на кожата независимо от цвета на кожата. АБВ на мелонома включва:

Меланомът е най-смъртоносната форма на рак. Въпреки това при ранно диагностициране може да бъде успешно излекуван. Може сами да се диагностицирате при появата на някой от следните симптоми:

Асиметрия – едната половина не е като другата.

Граница - няма ясно очертана граница.

Цвят – различен цвят от единия до другия край – кафяво, черно, понякога бяло, синьо или червено.

Диаметър – докато меланомът обикновено е по-голям от 6 мм, когато е диагностициран е възможно да е по-малък.

Развитие - Бенка или образувание, което променя формата и цвета си.

Самоизследване – Как да проверим.

Да разглеждаме тялото си и да отбележим всички бенки, лунички и петна. Ракът не кожата може да се появи навсякъде и един от видовете онкологични заболявания, които могат да бъдат видими. Помолете някой да ви помогне, когато преглеждате тялото си.

Огледайте главата и ръцете отпред и отзад пред огледалото.

Разрошете косата и се вгледайте внимателно с помощта на малко огледало.

Свийте лактите  и огледайте внимателно мишниците и дланите.

Погледнете ходилата, между пръстите.

Gallery

Графика: American Academy of Dermatology