Приятно е да се излежаваш и да не правиш нищо. Всички сме имали такива дни. Но защо някои хора са по-мързеливи от други? Има ли ген, който ни кара да не отлепваме от дивана?

АSAP Science обяснява:

Еволюцията е пригодила мозъците и телата ни да отвръщат положително на естествените възнаграждения – храна, секс, даже тренировки.  Да, тренировки. Удоволствието, което изпитваме, идва предимно от допаминовата система в мозъка ни, която предава тези съобщения към цялото тяло и в крайна сметка служи, за да подсигури оцеляването на вида ни.

За много хора удоволствието от упражненията може да стане толкова пристрастяващо, колкото храната и секса. Но въпреки, че всички искаме храна и секс, много хора имат проблем с желанието за физическа активност, въпреки че играе важна биологична роля.

 Учени, провеждали изследвания върху мишки, са открили интересна генетична зависимост. След като разделили мишките на две групи – такива, които избирали да бягат на колелото повече и такива, които решавали да не тичат толкова – разликата била очевидна в потомството им. След  10 поколения бягащите мишки тичали на колелото 75% по-често от другата група, а след  16 поколения те пробягвали по 7 мили на ден в сравнение с обичайните 4 мили.