Намериха лек за настинката?

06 декември 2018 г., 21:22
1349

Shutterstock

Медици от изтъкнатия британски университет Кеймбридж направиха революционно откритие, което може да победи вируса на една от най-обикновените, най-разпространените и най-нелечимите болести на света - настинката. Те разбраха по какъв начин имунната ни система може да се справи със заразата - постижение, което досега се смяташе за невъзможно.

"Във всеки учебник по имунология ще прочетете, че щом вирусът проникне в клетката, играта приключва, тъй като тя вече е инфектирана и имунната система не може да направи вече нищо", обясни ръководителят на проучването Лео Джеймс, цитиран от в. "Индипендънт".

Експериментите в световноизвестната лаборатория на Съвета по медицински изследвания обаче показаха, че антителата, произвеждани от имунната система, които разпознават и атакуват новите вируси, могат да се закачат за тях и по този начин да ги последват в клетката.

Когато това стане, антитялото се разпознава от естествения белтък TRIM21, който активира мощен механизъм за смазване на вируса, който може да го елиминира до два часа - тоест, много преди да е успял да накара клетката да произвежда вирусните му белтъчини. "Това е последната възможност за спасение на клетката, защото след като инфекцията настъпи, тялото може вече само да убие заразената клетка", допълни Джеймс.

Досега се смяташе, че антителата на имунната система действат изключително само извън клетките - в кръвта и другите телесни течности. Сега обаче учените разбраха, че в самите клетки се крие още един защитен бастион, който може да ги спаси от заразите. Единственото, което трябва да се направи в случая, е да се засили този естествен механизъм за защита на тялото.

Един от начините това да стане, е да се разработи спрей за нос, съдържащ белтъка TRIM21, който да се бори с множеството видове вируси, които причиняват настинката. "Той ще е ефективен при риновирусите, които водят до настинка, при норавируса, който причинява гадене, при ротавируса, който събужда гастроентеритите - заяви д-р Джеймс. - Така просто ще дадем едно рамо на антителата, които произвеждаме естествено при вирусни инфекции. Нещо повече - този метод може да се използва и при много други вируси, не само тези, които причиняват настинка."

Откритието на британските учени вероятно ще залегне в основата на разработването на цял клас нови медикаменти, засилващи имунната защита на тялото. Вирусите и днес са масовите убийци номер едно на света. Те водят до два пъти повече смъртни случаи от рака именно защото могат бързо да се шмугнат във вътрешността на клетките и така да се скрият от пълната мощ на имунната система и помощта на антибиотиците. "Новото проучване е не само огромен скок в знанието ни как и къде действат антителата, но и в разбирането на имунната система и инфекциите като цяло", заяви заместник-директорът на Лабораторията по молекулярна биология В Кеймбридж сър Грег Уинтър.

Ключови думи:
Коментари