От еволюционна гледна точка менопаузата е странно явление, уникално за нашия вид. Търсейки обяснение за него, група канадски учени създават компютърни модели, които водят до неочакван извод - мъжете са виновни.

Предпочитанието на мъжете към по-млади жени е довело до менопаузата при жените на средна възраст.

Наистина явлението е странно, пише io9. На практика всяко женско същество на планетата запазва репродуктивните си способности до смъртта си. Сред бозайниците са наблюдавани китове да раждат на 80 години и слонове на 80. Единствените други същества освен човека, които минават през менопауза са някои китове и шипанзетата, живеещи в плен. Затова учените от години се опитват да разплетат тази мистерия.

Теории не липсват. Една от тях е свързана с това, че жените губят способността да раждат с годините, за да могат да помагат с грижите за внуците си. Това увеличава шансовете за оцеляване на потомството и до някъде е логично.

Но има поне още 9 теории, които се опитват да обяснят менопаузата - например, че естествената продължителност на човешкия живот е била много по-кратка.

Но нито една от тези теории не обяснява как първоначално се е появила менопаузата – и именно тук се намесва новото изследване, публикувано в научното списание PLOS Computational Biology.

Предпочитанията на мъжете. Според авторите на изследването, съревнованието между мъжете от всички възрасти за по-млади жени е оставило по-възрастните с по-ниски шансове за възпроизвеждане. Това е довело до неблагоприятни мутации (хормонални промени, намаляване на яйцеклетките, спиране на менструалния цикъл и др.), засягащи способността за създаване на потомство в по-късна възраст. От тези две предпоставки учените чрез компютърен модел показват, че натрупването на мутации от такъв тип вследствие на този процес е достатъчно, за да се стигне до еволюционно придобитото състояние на менопаузата. Според тази теория, ако мъжете не предпочитаха по-млади жени, жените от всички възрасти щяха да продължават да могат да се възпроизвеждат. И ако жените предпочитаха по-млади мъже, възрастните мъже нямаше да могат да създават потомство.