Учени от Масариковия университет в Бърно, Чехия, установиха, че произведенията на Моцарт оказват особено положителен ефект върху мозъка на пациенти с епилепсия, снижавайки епилептичната активност с една трета.

Същото обаче не може да се каже за Хайдн.

„Отчетохме значителни разлики в мозъчната активност на пациентите, слушащи Соната за две пиана на Моцарт и 94-та симфония на Хайдн. Ако първата намали епилептиформната активност с 32%, то втората я увеличи с 45%", каза професор Иван Ректор.

Важно е да отбележим, че положителното въздействие на музиката на Моцарт не се дължи на удоволствието от слушането, а на начина, по който тя влияе на мозъчните вълни.

Изследователите отдавна изучават как музиката влияе върху функционирането на човешката нервна система. Преди осем години шведски психолози откриха, че пеенето заедно синхронизира пулса на участниците в хора.

Преди две години биолози установиха, че слушането на любимата музика води до образуване на специални вериги между центровете на слуха и удоволствието, които липсват при хора без специални музикални предпочитания.