Строителството на първата атомна централа в Бангладеш – АЕЦ „Рупур“, напредва с бързи темпове. За по-малко от месец – между 14 септември до 10 октомври т.г., специалисти от руската държавна корпорация „Росатом“ завършиха монтажа на корпуса на реактора на първи енергоблок.

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и премиерът на Бангладеш Шейх Хасина Вазед дадоха старт на завършителния етап на ключовата операция на площадката на централата. Тя е разположена на източния бряг на река Ганг в окръг Пабна, на около 160 километра от столицата Дака.

Корпусът на реактора ВВЕР-1200 е произведен от руската компания „АЕМ-технологии“ и е с тегло 334,2 тона и дължина - 12 м. Атомната електроцентрала ще има два енергоблока с реактори ВВЕР-1200 с 60-годишен жизнен цикъл и възможност за удължаване на срока им на експлоатацията с още 20 години.

„Проектът АЕЦ „Рупур“, който се реализира в Бангладеш, събира най-добрите руски практики, десетилетия опит и научна дейност. Уникалното съчетание от активни и пасивни системи на атомните енергоблокове ще позволи пълното осигуряване на безопасната експлоатация на централата и ще гарантира производството на електроенергия в заявения обем. Развитието на атомната индустрия не само ще реши проблемът с електроенергията за Бангладеш, но ще помогне за развитието на региона и ще повиши стандарта на живота на хората“, отбеляза Алексей Лихачов.

Според премиера на Бангладеш Шейх Хасина знанията за най-модерните технологии, в това число и атомната енергетика, които младото поколение на страната получава, ще му позволят да придобие специална квалификация и навици.

„Тази технология изключва емисии на въглерод, тя е екологично чиста и помага в борбата с неблагоприятните последици от климатичните промени. В съответствие с плановете ни за развитието на страната нашата електроцентрала ще допринесе за постигането на целите на устойчивото развитие към 2030 година и постепенното ни присъединяване към групата на промишлено развитите страни през 2041 година“, каза още тя.