Децата, гледали прекалено много телевизия, са по-склонни да имат престъпни прояви или да проявяват агресивно поведение като възрастни, показва изследване на новозеландски учени, цитирано от БГНЕС.

Те са проследили навиците на 1 000 души, родени в началото на 70-те години на XX в. - от детството до 26-годишната им възраст.

Установена е ясна връзка между времето, прекарвано от тях като деца в гледане на телевизия и антисоциалното поведение в по-късна възраст.

Резултатите от изследването сочат, че рискът за престъпно поведение в младежките и следващите години се увеличава с около 30% с всеки час, в който детето е гледало телевизия, изчислено в рамките на седмицата. 

"Макар и да не казваме, че телевизията е причина за антисоциалното поведение, нашите резултати със сигурност сочат, че намаляването на времето, в което децата гледат телевизия би могло да намали размерите на подобен тип прояви в обществото", посочват учените, цитирани от Daily Mail.

Според тях резултатите от наблюденията остават статистически съществени, дори и като се отчетат редица фактори за поведението - интелект, социален статус, родителски контрол.

Изследването, публикувано в сп. Paediatrics, съобщава, че и в случаите, когато няма засвидетелствани престъпни прояви, прекалено дългото време, прекарано пред телевизора в детството, води до повишена агресивност и повече негативни емоции в по-късна възраст.