Лошите мазнини стават добри
Американски учени от медицинския институт „Джон Хопкинс” предлагат нов метод, чрез който да се преборим с наднорменото тегло. След като модифицират протеин, свързан с апетита, те успяват да намалят приема на калории и теглото на изследваните от тях плъхове и дори да променят състава на мазнините им. „Лошите” (бели) стават „добри” (кафяви).
Последните се намират в излишък при бебетата. При тях те служат за източник на енергия, генерират телесна топлина и същевременно топят калории. С времето обаче кафявата мазнина изчезва. На нейно място се появява бялата, която принципно образува резерв и се задържа около кръста.
Изследователите са убедени, че един ден ще могат да постигнат абсолютно същото и при хората. Ако стимулират тялото да произвежда повече кафяви, отколкото бели мазнини, това ще ни даде възможност да се борим с наднорменото тегло в пъти по-лесно и същевременно ще предотврати различни здравословни проблеми, свързани с него, като диабет тип 2.